4 kwietnia "Dzień Marchewki"


 2022-04-06

Nasi uczniowie poznali marchewkę swoimi zmysłami. Dotykaliśmy, wąchaliśmy, sprawdzaliśmy czy wydaje jakieś dźwięki, aż w końcu smakowaliśmy!

Zaczęliśmy od teorii, a później przeszliśmy do działania. W jakiej postaci zjadamy marchewkę? 

Chętni drugoklasiści próbowali surowej, gotowanej, tartej z jabłkiem i w surowce z kiszoną kapustą. Zjedli dosłownie wszystko co wychowawczynie przygotowały. Na koniec poszły w ruch książki kucharskie. Zadaniem dzieci było ulepienie z plasteliny potrawy/dania z marchewką ? Jak zwykle dzieci miały wybór czy pracują samodzielnie czy w parach. Co dzieci przygotowały M.in.: roślinne mielone z soczewicy i grzybów podane z ziemniaczkami i tartą marchewką, krupnik na żeberkach, ciasteczka marchewkowe, tort marchewkowy, marchewka z groszkiem, naleśniki z marchewką żółtą i pomarańczową, precelki marchewkowe. Wyszły prześliczne i smakowicie wyglądające dania.

Galeria